Άγχος

Όλγα Μουλάκη Ψυχολόγος

Αν αλλάξουμε τρόπο φεύγει…

Το άγχος είναι η πανάρχαια, αυτόνομη βιολογική αντίδραση του οργανισμού μας για ν’ αντιμετωπίσουμε τον κίνδυνο. Το σώμα ανεβάζει σφυγμούς, αυξάνει την κυκλοφορία του αίματος, η ανάσα γίνεται γρήγορη. Φανταστείτε ότι ξαφνικά αντιλαμβάνεστε μία απειλητική αρκούδα να σας πλησιάζει.. με τη μεσολάβηση του άγχους, είστε έτοιμος να τρέξετε αν χρειαστεί!

Τι προκαλεί το σύγχρονο άγχος;

Σήμερα απειλείται περισσότερο η ψυχική και η συναισθηματική μας ακεραιότητα, παρά η σωματική. Φοβόμαστε ότι δεν θα καταφέρουμε ν’ ανταποκριθούμε στις απαιτήσεις, στους στόχους μας, στο περιθώριο χρόνου. Τότε, κινδυνεύει η αξιοπρέπεια μας, η καλή μας εικόνα, η εκτίμηση των άλλων, οι σχέσεις μας, η αυτοεκτίμησή μας (το σώμα αντιδρά το ίδιο σε κάθε απειλή). Στη σύγχρονη ζωή είναι φυσικό να έχουμε περισσότερο άγχος, αφού θέτουμε όλο και περισσότερες ή υψηλότερες απαιτήσεις στον εαυτό μας!

Το άγχος αντιμετωπίζεται;

Το άγχος γεννά άγχος: όσο αυξάνεται θολώνει η σκέψη μας ή εμμένει το μυαλό μας σε συγκεκριμένα θέματα, νοιώθουμε κούραση σωματική και ψυχική (αφού είμαστε σε διαρκή κατάσταση έντασης), δυσκολευόμαστε να πάρουμε τις κατάλληλες αποφάσεις. Για να βγούμε απ’ το φαύλο κύκλο χρειάζεται ίσως ν’ αλλάξουμε προτεραιότητες και να χαλαρώσουμε!

Πώς να διαχειριστώ το άγχος μου;

Οι βαθιές αναπνοές, η κίνηση, η επαφή με τη φύση, οι θετικές κι αισιόδοξες σκέψεις βοηθούν άμεσα. Στις περιπτώσεις χρόνιου άγχους, ο φαύλος κύκλος σπάει δυσκολότερα. Ο τρόπος που έχουμε οργανώσει τη ζωή μας ή που έχουμε μάθει να βλέπουμε τα πράγματα και ν’ αντιδρούμε, αντί να μας κάνει να ζούμε καλύτερα, συχνά μας οδηγεί σε περισσότερο στρες και πνίξιμο.

Ο ψυχολόγος πως μπορεί να με βοηθήσει;

Συχνά υποθέτουμε ότι ξέρουμε τις λύσεις αλλά… για ‘’κάποιο’’ λόγο δεν τις εφαρμόζουμε. Όταν τα πράγματα ‘δεν αλλάζουν’ συνήθως υπάρχουν λόγοι που δεν φαίνονται. Τολμήστε ν’ απευθυνθείτε σ’ έναν ειδικό. Μαζί του μπορούμε να διαχειριστούμε το άγχος και ν’ αντιμετωπίσουμε τις βαθύτερες αιτίες που το προκαλούν ώστε να ζούμε πραγματικά καλύτερα.

  • ΟΛΓΑ ΜΟΥΛΑΚΗ
  • ΨΥΧΟΛΟΓΟΣ
  • ΨΥΧΟΘΕΡΑΠΕΥΤΡΙΑ
  • Συμβουλευτική οικογένειας
  • Συμβουλευτική σχέσεων
  • © 2016 ΟΛΓΑ ΜΟΥΛΑΚΗ

Ευχαριστώ την Κατερίνα για την ξεχωριστή φωτογραφία και τη Δήμητρα για την υπέροχη, δημιουργική δουλειά της. Ο.Μ. Portrait photo by http://www.marianou.grDesign by www.pixelaki.co.uk