Νέο θέμα του μήνα

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER

Ενημερώνεστε άμεσα για το νέο θέμα του μήνα και τα προτεινόμενα σεμινάρια.

Ο 'αληθινός εαυτός' πίσω από τις μάσκες

Όλγα Μουλάκη M.Sc., Ψυχολόγος

Ανακαλύψτε ποιός είστε πραγματικά

Μη βιαστείτε να σκεφτείτε, μα εγώ είμαι αληθινός! Όταν διαλέγετε εκείνη τη φίρμα γιατί είναι πιο σικάτη ή πιο άνετη, εκείνα τα μαύρα γυαλιά ηλίου που σας τονίζουν το προφίλ σαν σταρ, όταν διαλέγετε εκείνο το ρούχο που σας δίνει έναν άλλο αέρα, διαλέγετε τα κοστούμια του ηθοποιού. Όταν παίρνετε ύφος για να ζητήσετε επιτακτικά ή ναζιάρικα από τον σερβιτόρο κάτι, παίζετε τον ρόλο. Μάσκες δεν φοράμε μόνο όταν θέλουμε να εξαπατήσουμε κάποιον, συνήθως όλη μας η ζωή, κάθε μέρα είναι η παράσταση των ρόλων που έχουμε φορέσει από παιδιά: ο δυνατός, ο υπεύθυνος, ο συνεπής, ο ευαίσθητος, ο γκαφατζής, ο επιτυχημένος, αυτός που του πάνε όλα στραβά, (φυσικά δεν έχουμε μόνον ένα ρόλο αλλά μερικούς ταυτόχρονα, είμαστε και πολύπλευροι ηθοποιοί).

Πότε μάθαμε να κρύβουμε αυτό που πραγματικά είμαστε
Κάποτε ήμασταν μικροί, δεν είχαμε ακόμα φορέσει κάποιο ρόλο αλλά θέλαμε να μας αγαπάνε στην οικογένεια μας. Είστε το πρώτο παιδί, οι γονείς ήθελαν να είστε υπεύθυνοι κι εσείς κάνατε το καλύτερο για να σας αγαπούν, είστε το δεύτερο παιδί στη οικογένεια, μάθατε πως με τη διπλωματία τα καταφέρνετε καλύτερα, μετά στο σχολείο προσαρμοστήκατε στις συνθήκες για να τα καταφέρετε, προσπαθήσατε να κάνετε φίλους, είχατε επιτυχίες και αποτυχίες, μετά οι σχέσεις, οι έρωτες και η απόρριψη. Όλες αυτές οι πρώτες εμπειρίες σας έμαθαν, ως ένα βαθμό, ποιος είστε και τι μπορείτε να κάνετε. Ή τουλάχιστον αυτήν την εντύπωση έχετε. Ωστόσο δεν σας έμαθαν παρά κάποιους ρόλους που ‘είναι’ για εσάς.

Κι όμως στο βάθος ξέρουμε την αλήθεια
Τότε μικροί, για να μας αγαπούν γίναμε τα ‘καλά’ παιδιά, όπως μας έδειξαν οι άλλοι και οι εμπειρίες μας, καλές και κακές, μαζί τους και φορέσαμε ασυνείδητα τους ρόλους στους οποίους μας κατεύθυναν. Τότε ήταν χρήσιμο ή το καλύτερο δυνατό που μπορούσαμε να κάνουμε. Μετά μεγαλώσαμε νομίζοντας ότι ‘αυτό’ είμαστε. Όμως και τώρα ακόμα που «μεγαλώσαμε», χωρίς να το συνειδητοποιούμε παίζουμε ακόμα τους ίδιους ή παραλλαγμένους ρόλους, φοράμε τις ίδιες, ή σ’ εξελιγμένη μορφή, παιδικές μάσκες και παίζουμε περίπου το ίδιο σενάριο ασυνείδητα, κάθε μέρα... Για σκεφτείτε το λίγο.

Υπάρχει κι αυτή η μικρή φωνή μέσα μας που ψιθυρίζει , «αχ, πόσο θα ήθελα να κάνω ταξίδια, ή να ξεφορτωθώ λίγες υποχρεώσεις και ν’ αναπνεύσω, να μην είμαι πάντα ο γκαφατζής της παρέας, ο αποτυχημένος στις σχέσεις, ο σοβαρός στις αποφάσεις, εκείνη που δεν την υπολογίζουν οι άλλοι, να ήμουν λίγο πιο ανέμελος, χαρούμενος». Αυτή η ψιθυριστή φωνή -γιατί συνήθως δεν της δίνουμε μεγάλη σημασία - είναι πίσω από τη μάσκα, πίσω από το ρόλο, είναι η κρυμμένη φωνή του πιο αυθεντικού εαυτού μας.

Εξατομίκευση: Το ταξίδι για τον αληθινό εαυτό
Ο Καλρ Γιούνγκ, ψυχίατρος και ψυχοθεραπευτής, δημιούργησε τον όρο ‘περσόνα’, που σημαίνει τα προσωπεία που φοράμε στη πορεία της κοινωνικοποίησης από την παιδική ηλικία. Κοιτώντας βαθιά μέσα στην ανθρώπινη υπόσταση έγραψε εκτενώς τη διεργασία για ν´ ανακαλύψει και να ξεδιπλώσει κάποιος τον αυθεντικό, αληθινό εαυτό του. ‘Εξατομίκευση’, -να γίνουμε δηλαδή το άτομο που πραγματικά είμαστε μέσα μας-, είναι -με λίγα λόγια- όταν αναγνωρίσουμε κι αποδεχτούμε τη δική μας περσόνα (το πρόσωπο ή τα πρόσωπα που παρουσιάζουμε στον έξω κόσμο), ενσωματώσουμε αυτά που κουβαλάμε στον ‘ασυνείδητο νου’ (καταγεγραμμένες αντιλήψεις και πεποιθήσεις) μαζί και τη ‘σκιά’ μας, δηλ. αυτά που κρύβουμε ή δεν παραδεχόμαστε στον ίδιο μας τον εαυτό -αλλά υπάρχουν και επηρεάζουν την καθημερινότητα μας από το παρασκήνιο. Όταν συνδεθούμε με την εσωτερική φωνή -του αυθεντικού εαυτού- ώστε να βρούμε τη δική μας αληθινή κλίση και πραγματική κατεύθυνση στη ζωή. Αυτό είναι το ταξίδι της εξατομίκευσης για τον αληθινό εαυτό, αυτός που πραγματικά είμαστε... ολόκληρος!

Πως να ξεκινήσουμε το ταξίδι της αυτοπραγμάτωσης
Οι προκλήσεις και οι εμπειρίες της ζωής από τα παιδικά χρόνια της αυθεντικότητας ως την ενηλικίωση, μας αναγκάζουν να φορέσουμε προσωπεία και ν’ αναπτύξουμε συνειδητούς και ασυνείδητους μηχανισμούς άμυνας, οι οποίοι μας κρατούν προσκολλημένους -μπλοκαρισμένους- στα προσωπεία μας, ενώ εκείνη η ψιθυριστή φωνή ή μια κρυφή, βαθύτερη μελαγχολία, μας λέει την αλήθεια: δεν είμαι αυτός που πραγματικά θέλω να είμαι! Πως να ξεκινά λοιπόν το ταξίδι για να κατεβούν οι μάσκες;

1. Αναγνωρίστε του περιορισμούς που έχουν τεθεί σε σας στην παιδική ηλικία και τις σημερινές αυτο-δεσμευτικές πεποιθήσεις σας
Δείτε τη ζωή σας σαν μια γραμμή μέσα στο χρόνο από τότε που γεννηθήκατε, ποιες στιγμές οι άλλοι προσδιόρισαν, τραυμάτισαν, επηρέασαν την κατεύθυνση και τις επιθυμίες σας; Με ποιον τρόπο; Σημειώστε κάθε τι που αναγνωρίζετε.
Μετά γράψτε τους βασικούς τομείς που αφορούν στη ζωή σας, διαπροσωπικές σχέσεις, επάγγελμα/καριέρα, χρήματα/οικονομικά κ.λπ. Κάτω από αυτούς τους τίτλους σημειώστε τις τρεις πρώτες βασικές πεποιθήσεις που έχετε για τις έννοιες αυτές πχ. χρήματα/οικονομικά: πρέπει να δουλέψεις σκληρά για να τ’ αποκτήσεις, διαπροσωπικές σχέσεις: η ευτυχία δεν κρατάει για πάντα. Τι παρατηρείτε;

2. Δώστε δικαίωμα στον εαυτό σας να ζήσει ό,τι ονειρεύεστε
Ένα από τα δυσκολότερα πράγματα είναι να δώσουμε το δικαίωμα στον εαυτό μας να ονειρεύεται. Νομίζουμε πως είναι μάταιο χάσιμο χρόνου... Όμως κάθε αλλαγή ξεκινά από μια επιθυμία που της διαθέτουμε χρόνο για να ζωντανέψει και δημιουργική φαντασία για να βρει τον τρόπο να εκφραστεί.

3. Εξερευνείστε τις κρυμμένες επιθυμίες και τα ξεχασμένα όνειρα
Τώρα που δώσατε το δικαίωμα στον εαυτό σας να επιθυμεί κι έχετε έναν μικρό χάρτη των εσωτερικών ορίων, στην απέναντι σελίδα γράψτε αυτά που θέλατε κι ονειρευόσασταν από παιδί για τη ζωή σας. Μήπως οι περιορισμοί και οι εσωτερικές σας πεποιθήσεις σας κρατούν ακόμα πίσω;

4. Δοκιμάστε καινούργιες δραστηριότητες και ενδιαφέροντα
Η ίδια η εμπειρία και το βίωμα είναι ο καλύτερος τρόπος για την αυτο-εξέλιξη μας. Δοκιμάστε κάτι καινούργιο: συχνά ο διαλογισμός, η γιόγκα, ο χορός, η φύση μας βοηθούν να έρθουμε σ’ επαφή με τα πιο αυθεντικά, πιο βαθιά κομμάτια του εαυτού μας.

5. Αυτογνωσία μέσω συμβουλευτικής και ψυχοθεραπείας
Ως ενήλικες μάς είναι δύσκολο να θέσουμε κάποια ερωτήματα στον εαυτό μας για τον εαυτό μας και ν’ αντιμετωπίσουμε τις σκληρές απαντήσεις και τις αλήθειες που χρειάζεται να παραδεχτούμε. Η συμβουλευτική μπορεί να σας βοηθήσει να πάρετε μια πρώτη εικόνα από τα επαναλαμβανόμενα μοτίβα στη ζωής σας ενώ η ψυχοθεραπεία να προχωρήσετε πέρα απ’ αυτά.

Το πρώτο βήμα για την εξατομίκευση είναι η θέληση ν’ αναγνωρίσουμε τους εσωτερικούς περιορισμούς και τα επαναλαμβανόμενα μοτίβα. Όταν αρχίστε να δουλεύετε για τον αυθεντικό εαυτό σας, όταν σας επιτρέψετε να επαναπροσδιορίσετε την πορεία του ταξιδιού της ζωής σας, θα ξεκινήστε να ζείτε όλο και πιο πολύ έτσι όπως πραγματικά θέλετε να είστε. Τότε, όπως είπε και ο Γιουνγκ: «δεν είμαι ό,τι ‘έχει συμβεί’ σε μένα, είμαι αυτό που επιλέγω να γίνω».

Photo: Fair use of copyrighted image. Δίκαιη χρήση αντεγραμμένης εικόνας.

  • ΟΛΓΑ ΜΟΥΛΑΚΗ
  • ΨΥΧΟΛΟΓΟΣ
  • ΨΥΧΟΘΕΡΑΠΕΥΤΡΙΑ
  • Συμβουλευτική οικογένειας
  • Συμβουλευτική σχέσεων
  • © 2016 ΟΛΓΑ ΜΟΥΛΑΚΗ

Ευχαριστώ την Κατερίνα για την ξεχωριστή φωτογραφία και τη Δήμητρα για την υπέροχη, δημιουργική δουλειά της. Ο.Μ. Portrait photo by http://www.marianou.grDesign by www.pixelaki.co.uk