Θέμα του μήνα

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER

Ενημερώνεστε άμεσα για το νέο θέμα του μήνα και τα προτεινόμενα σεμινάρια.

Μπορείς να μάθεις πως να είσαι πιο ευτυχισμένος;

Όλγα Μουλάκη M.Sc., Ψυχολόγος

 


Οι έρευνες
Επιστημονικές έρευνες στο χώρο της Θετικής Ψυχολογίας και της Νευροψυχολογίας έδειξαν πως ανεξάρτητα από τη γενετική προδιάθεση προς την κατάθλιψη ή την ευτυχία, έχουμε τεράστια προσωπική δύναμη ν’ ανέβουμε στην κλίμακα της ευτυχίας.

Ποιοί είναι οι πιο ευτυχισμένοι άνθρωποι;
Οι άνθρωποι που κάνουν συγκεκριμένες συμπεριφορές μέρος της καθημερινής τους ζωής είναι πολύ περισσότερο ευτυχισμένοι και ικανοποιημένοι με τη ζωή τους σε σχέση μ’ εκείνους που αυτές οι συμπεριφορές είναι ελάχιστα ή καθόλου μέρος της ζωής τους.

Ποιές είναι οι αποδεδειγμένες ερευνητικά, συμπεριφορές στη ανάδειξη της ευτυχίας;

Κοινωνικό Δίκτυο:
Αυτό απαιτεί προσωπική δουλεία, εκτός κι αν είστε από εκείνους τους τυχερούς που περιβάλλονται από πολλούς φίλους και οικογένεια που προσφέρουν αγάπη και υποστήριξη.

Η δύναμη του Ανήκειν:
Σ’ ολόκληρο τον κόσμο, οι πιο ευτυχισμένοι άνθρωποι είναι εκείνοι που έχουν ισχυρή αίσθηση του ανήκειν σε μια κοινωνία ανθρώπων.

Προσφορά στους άλλους:
Όλες οι έρευνες επιβεβαιώνουν πως οι πιο ευτυχισμένοι άνθρωποι είναι εκείνοι που προσφέρουν, είτε σε μορφή εθελοντισμού είτε μ’ ευκολία τη βοήθεια τους στους άλλους.

Προσωπικό Νόημα και Σκοπός:
Ορισμένοι βρίσκουν νόημα και σκοπό στην δημιουργία μια ικανοποιητικής κι αποδοτικής καριέρας. Άλλοι με το να γίνουν γονείς και να μεγαλώνουν παιδιά. Μερικές φορές κάτι τόσο απλό όσο το να φροντίζεις τον κήπο μπορεί να σου δώσει νόημα και σκοπό. Μπορείς κάθε πρωί πριν ξεκινήσεις τη μέρα σου να σκεφτείς τι μπορείς να κάνεις αυτή τη μέρα που να το βρίσκεις ικανοποιητικό και προσωπικά ανταποδοτικό.

Ευγνωμοσύνη:
Οι άνθρωποι που νοιώθουν ευγνωμοσύνη μέσα στη μέρα τους είναι πολύ πιο ευτυχισμένοι. Μπορεί να υποθέτεις πως πρώτα πρέπει να είσαι ευτυχισμένος για να νοιώθεις ευγνωμοσύνη όλη μέρα. Έρευνες στη θετική ψυχολογία έδειξαν πως οι δυσαρεστημένοι άνθρωποι ανέβηκαν στην κλίμακα αίσθησης ευτυχίας απλώς και μόνον εφαρμόζοντας τακτικά την πρακτική της ευγνωμοσύνης. Μια βάση απόδειξης είναι να ξεκινήσεις ένα συστηματικό προσωπικό ημερολόγιο ευγνωμοσύνης και να παρατηρήσεις τα αποτελέσματα.

Αναγνώριση της Προσωπικής Επιλογής:
Οι άνθρωποι που πιστεύουν πως όλες οι πράξεις τους είναι προσωπική επιλογή είναι πολύ πιο ευτυχισμένοι από εκείνους που πιστεύουν πως οι πράξεις τους γίνονται επειδή δεν έχουν άλλη επιλογή. Αναπτύσσοντας την ικανότητα να παρατηρείς την διεργασία των σκέψεων σου και τον κακό τρόπο που μπορεί να χρησιμοποιείς, αναπτύσσεις σύντομα την ικανότητα ν’ αναγνωρίζεις πως ο,τιδήποτε κάνεις είναι μια προσωπική επιλογή.
Παρατήρησε όλες εκείνες τις φορές που πιάνεις τον εαυτό σου να λέει πρέπει να και άλλαξε το στο επιλέγω να. Τι παρατηρείς;

Χαλάρωση του Νου και Προσωπικός Χρόνος:
Οι περισσότεροι από εμάς ξοδεύουμε πολύ χρόνο σκεπτόμενοι αυτά που ήδη έγιναν ή αυτά που μπορεί να συμβούν στο μέλλον. Το άδειασμα του νου με το διαλογισμό, τις τεχνικές χαλάρωσης ή κάποιες χαλαρωτικές προσωπικές ασχολίες μας επιτρέπει να παρατηρήσουμε πιο αντικειμενικά αυτά τα μοντέλα σκέψης και μετά να επιλέξουμε να ζούμε πλήρως στο εδώ και τώρα.

Αυθεντική έκφραση του Εαυτού:
Για τους περισσότερους από εμάς, αυτό απαιτεί κουράγιο και ν’ αναλάβουμε ρίσκα. Έρευνες έδειξαν πως αρκεί η ικανότητα να λέμε όχι, για να κάνει μια πραγματική διαφορά τόσο στην ευζωία όσο και στην υγεία.

Θεραπεία Παλιών Τραυμάτων:
Προσωπικές εμπειρίες και παλιά συναισθηματικά τραύματα μικρά ή μεγάλα, μας κάνουν περισσότερο αμυντικούς στη ζωή και πιο κλειστούς απέναντι σ’ αυτά που θέλουμε και μπορούμε να ζήσουμε. Έρευνες πάνω στ’ αποτελέσματα της ψυχοθεραπείας έδειξαν πως θεραπεύοντας εκείνα τα τραύματα που μας κλείνουν σ’ επαναλαμβανόμενα μοντέλα ζωής, ανοίγουμε νέους ορίζοντες προσωπικής ευτυχίας.

Πεποιθήσεις και Αξίες:
Έρευνες στην Κοινωνική Ψυχολογία έδειξαν πως όλοι κουβαλάμε μια νοερή ατομική βαλίτσα γεμάτη πεποιθήσεις κι αξίες επηρεασμένες από το περιβάλλον μέσα στο οποίο μεγαλώσαμε. Πολλές από αυτές αντί να μας κάνουν πιο ικανοποιημένους στη ζωή μας, μας εμποδίζουν να ζήσουμε τη ζωή μας όπως πραγματικά θα μας άξιζε. Δοκίμασε να σημειώσεις σ’ ένα χαρτί εκείνες τις αξίες και τις προσωπικές πεποιθήσεις που θεωρείς πιο σημαντικές για σένα. Τώρα συσχέτισε τες με το πόσο ικανοποιημένος είσαι όχι επειδή τις διατηρείς, αλλά αν σου επιτρέπουν να ζήσεις την ευτυχία σε κάθε στιγμή της ζωής σου. Αν όχι, τολμάς το ρήμα αλλάζω;

Πηγή:
Dr Larry Berkelhammer
Έρευνες Ινστιτούτων και Οργανισμών: Heartmath.org, Project Happines.org, Happiness Research Institute.

Photo: Fair use of copyrighted image. Δίκαιη χρήση αντεγραμμένης εικόνας.

  • ΟΛΓΑ ΜΟΥΛΑΚΗ
  • ΨΥΧΟΛΟΓΟΣ
  • ΨΥΧΟΘΕΡΑΠΕΥΤΡΙΑ
  • Συμβουλευτική οικογένειας
  • Συμβουλευτική σχέσεων
  • © 2016 ΟΛΓΑ ΜΟΥΛΑΚΗ

Ευχαριστώ την Κατερίνα για την ξεχωριστή φωτογραφία και τη Δήμητρα για την υπέροχη, δημιουργική δουλειά της. Ο.Μ. Portrait photo by http://www.marianou.grDesign by www.pixelaki.co.uk